První pomoc – PODCHLAZENÍ

1.  Podchlazení se nejčastěji objevuje, když je venku velmi chladné počasí. Postižený se obvykle třese zimou, je bledý a na dotek studený, může být i zmatený,

  • V zimě může k podchlazení dojít i uvnitř budov a místností, které nejsou dostatečně vytopeny.

2.  Co nejdříve volejte číslo 155.

3.  Pokud to situace dovoluje, odveďte postiženého do teplé místnosti a pomalu ho zahřívejte.

  • Podchlazeného člověka můžete zahřát i zabalením do deky a podáním teplých nápojů nebo potravin s vysokým obsahem energie.

 

Otázky a odpovědi:

 

Co je podchlazení ?
  • O podchlazení mluvíme, když tělesná teplota klesne pod 35 °C. Drtivá většina případů se stane venku a v horách za chladného počasí, ale k podchlazení může dojít i uvnitř budovy.
Jaké jsou příznaky podchlazení ?
  • Mezi hlavní příznaky patří třes, bledost a na dotek studená kůže. Postižený může být zmatený, ospalý nebo strnulý (když je příliš podchlazený na to, aby se jeho tělo třáslo). Při těžkém podchlazení dochází k postupnému zpomalování dýchání a postižený upadá do bezvědomí.
Jaké nápoje nebo jídlo mám podchlazenému člověku dát ?
  • Podchlazenému člověku může dát polévku, horkou čokoládu nebo jiné teplé nápoje, které neobsahují alkohol ani kofein. Jedinou podmínkou je, aby byl postižený natolik při vědomí, že se dokáže sám napít.
Co mám dělat, když nemám žádnou přikrývku ?
  • Můžete použít jakékoli oblečení, prostěradla, ručníky, cokoli co postiženého zahřeje.
Jak mám postupovat, když podchlazeného člověka najdu venku ?
  • Pokud to situace dovoluje, přesuňte postiženého co nejrychleji dovnitř a převlékněte ho do suchého oblečení. Není-li v okolí žádná budova, zabalte podchlazeného člověka do čehokoli, co ho ochrání před zimou (použít lze i noviny nebo rozloženou krabici).
Co je omrzlina ?
  • Omrzliny nejsou tak časté jako podchlazení. Objevují se v extrémně chladných podmínkách a to především na prstech rukou a nohou. Při omrzlinách prsty zblednou, případně zmodrají a ztratí se z nich cit. Postižené části těla pomalu zahřívejte, například v teplé vodě, dokud nepřijede pomoc. Nesnažte se je zahřát, pokud trvá riziko dalšího omrznutí.